Jaka menażka na biwak?

Jaka menażka najlepiej sprawdzi się na biwaku? Okazuje się, że podczas zakupu warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Najważniejszym elementem jest materiał, z którego naczynie zostało wykonane. Od tego bowiem zależy masa, wytrzymałość oraz efektywność przewodzenia ciepła, a także ilość gazu jaka będzie potrzebna. Opcji jest aż cztery.

Zaletą menażek aluminiowych jest ich niska cena. Są one w dodatku lekkie i mają bardzo dobre przewodnictwo cieplne. Nie brak jednak i wad – niskiej odporności na zniszczenia mechaniczne. Minusem bywa też wyczuwalny przez niektórych metaliczny posmak w jedzeniu.

Dość tanie są również menażki ze stali nierdzewnej. Należą jednak do bardzo ciężkich. Ponadto długo się nagrzewają i równie długo stygną. Gotowanie w nich generuje więc spore zużycie gazu. Są z kolei wytrzymałe.

Coraz większą popularnością cieszą się naczynia wykonane z aluminium anodyzowanego. To nic innego jak powierzchniowa warstwa aluminium, które poddana została procesom chemicznym, w wyniku których powstała wytrzymała powłoka. Chroni ona przed przenikaniem do jedzenia smaku aluminium. Naczynia tego typu są lekkie, ale też stosunkowo drogie.

Alternatywą jest również tytan. Materiał ten wydaje się mieć w zasadzie same zalety. Jest więc wytrzymały, bardzo lekki, a przy tym dobrze przewodzi ciepło. Ponadto nie reaguje z innymi substancjami, a nagrzany szybko stygnie. Jedyną wadą jest wysoka cena.

Dodaj komentarz